• Foto: Tarik Samarah

Kulturarv
9. – Vg3. trinn

Dødelig ekskludering – Folkemordet i Srebrenica
Valgfri produksjon - Besøk på HL-senteret. Påmelding 5. okt.

HL-senteret

2 t 30 min
    Opprigg:
    Nedrigg:

Det skulle ikke skje igjen. Likevel, i 1995 fant et nytt folkemord sted i Europa. Om lag åtte tusen muslimer ble myrdet i det FN mente var en «sikker sone». HL-Senteret inviterer til undervisning og fotoutstilling om folkemordet i Srebrenica – 25 år etter – og trekker samtidig trådene til Holocaust.

Målet med opplegget er at elevene skal reflektere rundt hvordan ekskluderingsmekanismer inngår i forstadiene til folkemord. Vi tar utgangspunkt i vår permanente utstilling om Holocaust, og en samling av fotografier fra folkemordet i Srebrenica tatt av den anerkjente bosniske fotografen Tarik Samarah. Bildene er tatt i 2002 og 2003 og viser hvordan hendelsen preget området og fortsatt er en traumatisk opplevelse. Videre ser elevene et klipp fra Leos reise, hvor Leo Ajkic, som kom som flyktning på 1990-tallet, forteller om hvilke ekskluderingsmekanismer som ble brukt under konflikten.

Ved hjelp av utforskning i de to utstillingene får elevene identifisere og sammenlikne ekskluderingsmekanismer under de to folkemordene, drøfte dette sammen i grupper og deretter presentere det for klassen ved hjelp av bilder på en storskjerm. Til slutt skriver elevene en refleksjonslogg.

Formidlere ved HL-senteret

Undervisningsavdelingen ved HL-senteret

Relevant nettside

Tarik Samarahs hjemmeside: tariksamarah.com/en/