• Foto: Akram Khan Company

1 t 30 min
    Opprigg:
    Nedrigg:

Chotto Xenos/den lille fremmede: en fengslende danseforestilling uten tekst

Chotto Xenos tar ungdommen tilbake i tid og utforsker de ofte glemte historiene om kolonisoldatene fra første verdenskrig, for å belyse krig og dets dilemmaer i fortid, nåtid og fremtid.

Ungdom blir utsatt for bilder av krig gjennom sosiale medier og spill og noen har opplevd krig på kroppen. De får høre om den Europeiske krigshistorien, men kan de forstå hvilke valg enkeltmenneske måtte ta?

I Chotto Xenos følger vi en kolonial soldat under den første verdenskrig. Gjennom kraftfull dans, virkningsfulle videobilder, humor og dramatisk musikk opplever vi soldatens valg, håp og avmakt, meningsløshet, og tap. Han blir stilt overfor store dilemmaer: dra (ikke) i krigen, redde seg selv eller en venn. Han er kolonial soldat: I WW1 ble flere hundretusener soldater hentet fra kolonier for å sloss sammen med Europeere.

Forestillingen gir anledning til viktige samtaler om historie, valg man har og tar, krigshandlinger. I dekolonialiseringens lys kan man stille spørsmål som: hvorfor valgte (eller valgte de?) ikke-Europeere å sloss i Europa for Europeere, hvilke konsekvenser har dette hatt?

Om utøver:

Akram Khan Company med danser Guilhem Chatir/Kennedy Junior Muntanga i samarbeid med Dansens Hus-Nasjonal scene for dans.

Akram Khan Company er et av verdens fremste samtids-dansekompaniene, basert i London. De turnerer verden rundt med forestillinger for barn, ungdom og voksne. Koreografen Akram Khan har mottatt mange internasjonale dansepriser, blant annet en Olivier Award for sin soloproduksjon DESH i 2012. Akram åpnet London Olympic Games Opening Ceremony i 2012.

Linker:

www.dansenshus.com