• Grafisk design: Stian Mausethagen

• Foto: Sverre Aarsand

Scenekunst

Carl Fredriksens Transport
Fast program - en musikalsk fortellerforestilling

• Kontakt utøver

Per Jostein Aarsand
    e-post: post@thestoryteller.no
    mobil: 46448264

Carl Fredriksen Transport er navnet på den største flyktningetransporten fra Norge til Sverige under andre verdenskrig.

I løpet av seks uker i 1942/43 ble rundt 1 000 jøder og motstandsfolk reddet fra konsentrasjonsleirene, ombord på lastebiler. Noen har kalt historien for «Norges Schindlers liste».

Carl Fredriksens Transport er fortellingen om gartneren Rolf Syversen, den tidligere politimannen Alf Pettersen og alle de andre som med livet som innsats bidro til krigens største redningsaksjon. På seks uker i 1942/43 ble ca.1000 mennesker reddet fra konsentrasjonsleirene. Ettersøkte jøder og milorg-soldater ble gjemt under presenningene på iskalde lasteplan. To lastebiler hver kveld. 20 flyktninger ombord på hver, kjørte i mørket oppover Trondheimsveien. Forestillingen følger menneskene ombord i tre av lastebilene: Familien London, den nitten år gamle jødiske jenta Sara Tomsinsky (Gogo) og de to tsjekkiske barna Vera og Tibor. De skulle komme til å få vidt forskjellige skjebner.
Donau-transporten, fangeskipet som fraktet 532 jødiske barn, voksne og gamle mot Auschwitz, ligger som et dramatisk og tragisk bakteppe.

Forteller: Per Jostein Aarsand, Musikere: Solfrid Molland, Torun Stavseng, Åsmund Reistad (musikerne alternerer, en musiker på hver forestilling).

Rom
Rom som egner seg for lytting. Heller intimt enn stort.
Trenger ikke stor scene. Står på gulvet, sammen med publikum.

Der det settes opp stoler: vanlig oppsett, halvsirkler.

Utøvere
Forteller: Per Jostein Aarsand
Musiker: Solfrid Molland
Musiker: Torun Stavseng
Musiker: Åsmund Reistad
(Musikerne alternerer)
Dramaturgi: Janne Rønningen
Regi: Kjersti Haugen

Produsent: Per Jostein Aarsand, www.thestoryteller.no

Per Jostein Aarsand: var med på å grunnlegge Fortellerhuset og var i flere år kunstnerisk leder for Fortellerfestivalen. I 2014 ble han tildelt Statens kunstnerstipend, for prosjektet «Røtter» (livshistorier fra Groruddalen). Dette resulterte i forestillingen Carl Fredriksens Transport. Han er tidligere nominert til Den kulturelle skolesekkens «Gullsekken» og turnerer hele landet med forskjellige produksjoner.

Solfrid Molland: sanger, pianist og komponist. Hun vokste opp med russisk folkemusikk, sigøynermusikk og europeisk kunstmusikk.
I 2011 og 2014 ga hun ut CD-ene Katedral for Tapte Drømmer og Musikken er mitt fedreland, ved Kirkelig Kulturverksted. Molland ble tildelt Oslo By Kunstnerpris 2014 for dette arbeidet. I 2016 ga hun ut Forvandling, også den på Kirkelig Kulturverksted. En plate som fikk svært gode anmeldelser.

Torun Stavseng: Den norske cellisten Torun Stavseng har en bred musikalsk tilnærming og er aktiv som solist, kammermusiker og solocellist i kammerorkesteret Aurora Orchestra London.
Hun har mottatt flere internasjonale priser og som solist har hun opptrådt med Oslo Filharmoniske Orkester, Helsingborg Symfoniorkester, Oslo Camerata og Ålesund Kammersolister.

Åsmund Reistad spiller gitar, kontrabass og mandola m.m. Han startet sin folkemusikalske løpebane med Chateau Neuf Spelemannslag, et band som var i forkant da bandbølgen traff den norske folkemusikken på 90-tallet. De ga ut flere cd´er, spilte konserter i Tyskland, USA, England, Danmark og Sverige samt en rekke festivaler i Norge (Moldejazz, Førde, Vossajazz, Maijazz m.m.)

Norsk, samfunnsfag, historie.