• Foto: Norsk Maritumt Museum

  • Foto: Norsk Maritumt Museum

  • Foto: Norsk Maritumt Museum

  • Foto: Norsk Maritumt Museum

  • Foto: Norsk Maritumt Museum

  • Foto: Heidi Thöni Sletten

  • Foto: Heidi Thöni Sletten

  • Foto: Heidi Thöni Sletten

  • Foto: Norsk Maritumt Museum

Kulturarv
2. – 3. trinn

Arkeolog møter båtsmann! Tidsmøte 1648-2020
Valgfri - Tidsmøte mellom 2020 og 1648 på Maritimt Museum. DKS bestiller buss hvis nødvendig. Påmelding 5. okt. og 5. jan.

Det er duket for et tidsmøte mellom arkeologen anno 2020 og båtsmannen anno 1648! Elevene er sporfinnere i fortiden og får være marinarkeologer og 1600-tallsmennesker. Vi belyser medborgerskap i historisk forstand, samtidig som vi åpner opp for nye perspektiver på Osloborgernes historie.

I Arkeolog møter båtsmann vil elevene se historien fra ulike sider; nåtid og fortid. Den ene gruppen er med på en “utgravning” og gjør faglige undersøkelser av blant annet skår, grisetenner, båtdeler, mynter, krittpiper og votter. Hva ble det bli brukt til, hvem brukte det og hva forteller det om menneskene som levde på 1600-tallet?

Den andre gruppen får votter, hodeplagg, vadmelsklær og gjenstander som kjennetegner en typisk båtsmann anno 1648. Mannskapet tar turen til ruffen, mannskapslugaren på et gammelt seilskip. Det er trangt, mørkt og sjøen er sort og kald. Arbeidet er hardt og sulten biter ofte i magen. Hvordan kunne livet være om bord og hva vil det si å arbeide som båtsmann?

Gruppene får til slutt møte hverandre og det er duket for tidsmøte! Hvilke spørsmål stiller de hverandre og hvilke spor i nåtiden kan fortelle oss om fortiden? Arkeologene presenterer sine funn og båtsmennene kan fortelle hvordan de brukte dem. Elevene vil få innsikt i hvilke spørsmål vi stiller når vi skal utforske den kulturhistoriske fortiden.

Tidsmøtet mellom arkeologen og båtsmannen vil bidra til å se vår egen Oslohistorie med nye øyne. Når vi ser på fortiden, lærer vi også mye om dagens samfunn, bryter ned fordommer og skaper nye ideer om fremtiden.


Produsent

Norsk Maritimt Museum

Medvirkende

Heidi Thöni Sletten, Formidlingsansvarlig ved NMM
Formidlingspersonale ved NMM

Norsk Maritimt Museum er et landsdekkende museum for maritim kulturarv der blant annet kystkultur, arkeologi, kunst og sjøfartshistorie er noe av det du finner hos oss.

Nettside Maritimt Museum
Museets Youtube-kanal
Film om båten Barcode 8

Sjekklister for DKS besøk


> Tilbake til oversikt over programmet