• Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Mårten Teigen

• Kvinne fra oldtidsbyen Palmyra i Syria. Foto:Kulturhistorisk museum, UiO / Lill-Ann Chepstow-Lusty

• Den greske dikteren Sofokles. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Lill-Ann Chepstow-Lusty

Kulturarv

Hva er antikken?
Valgfri produksjon - Besøk, fortellerstund og verksted på Kulturhistorisk Museum

Hva betyr antikkens kultur for oss i Oslo i dag? Elevene utforsker gjenstander fra Det gamle Egypt, Hellas og Romerriket, og møter Antigone, ei gresk kvinne som kjempet for det hun trodde var rett.

Arven fra Hellas og Roma lever videre gjennom demokrati, arkitektur, idrett, kunst og filosofi. Historisk museums nye utstilling, laget i samarbeid med Snøhetta, åpner i februar 2020. Den lar oss komme tett på de gamle to til fire tusen år gamle gjenstandene. Byster, relieffer og kister vitner om hverdagsliv, myter og ritualer. Noen av dem er det til og med mulig å berøre.

Elevene utforsker først utstillingen sammen med en museumspedagog. Gjennom en marmorbyste og en fortellerstund, får de så stifte bekjentskap med grekeren Sofokles og hans rollefigur Antigone. Skal vi følge landets lover eller vår egen samvittighet? Bør kvinner protestere mot menn, spurte dikteren?

I verkstedet jobber elevene deretter med former og farger fra antikken. Vi kjenner antikkens templer og skulpturer som marmorhvite. Men opprinnelig malte grekerne og romerne dem i sterke farger. Museet har 3D-skannet to av gjenstandene, og elevene jobber med å gi dem farger i verkstedet.

Om medvirkende

• Martin Hager-Saltnes, museumspedagog og utdannet i muntlig fortelling fra OsloMet, hvor han også har undervist.
  • En masterstudent i antikkstudier fra Universitetet i Oslo.

Kulturhistorisk museum er et forskningsmuseum og en del av Universitetet i Oslo.

Martin Hager-Saltnes, i samarbeid med faglærerutdanningen i design, kunst og håndverk ved OsloMet, Marina Lindhagen Prusac, utstillingskurator, og Snøhetta A/S, utstillingsdesign.

Nettsider

khm.uio.no

Kunst og håndverk, samfunnsfag, KRLE, norsk, antikken, demokrati